top 5 krivih uvjerenja o kolagenu

Top 5 krivih uvjerenja o kolagenu

Sve više se priča o kolagenu, i na tržištu je doslovce „boom“ proizvoda koji žele istaknuti važnost kolagena i njegovu funkciju u tijelu. To, dakako, nije bez razloga. Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu i doslovce „graditelj“ naše kože, kose, zglobova, noktiju, crijevne stijenke… Međutim, problematično je to što svaki kolagen ne garantira maksimalnu apsorpciju. A samim time, ni rezultate. Također, svaki nema „dobro društvo“ sastojaka, koji će poticati apsorpciju na najvećoj razini. Posljedično tome, razvila su se i neka pogrešna uvjerenja o kolagenu. Slijedi top 5 krivih uvjerenja o kolagenu:

top 5 krivih uvjerenja o kolagenu
top 5 krivih uvjerenja o kolagenu

1. „Koristila sam ga i nisam primijetila nikakvu razliku!“

Iako volimo instant rješenja, kolagen rezultate ne može dati nakon jedne ili dvije konzumacije. Gubimo ga od dvadesetih godina prirodnim putem, s godišnjom stopom gubitka oko 1%. Ta stopa gubitka, naravno, ovisi i o načinu života. 

top 5 krivih uvjerenja o kolagenu

Nedostatak sna, unos velikih količina šećera, visoka razina kortizola, premalo tjelesne aktivnosti, ozlijeđeni zglobovi, nedovoljan unos antioksidanata u prehrani, premali unos cinka i vitamina C, prekomjerna izloženost suncu i slobodnim radikalima… Sve su to negativni čimbenici na proizvodnju kolagena. Krivo uvjerenje, da uzimanje kolagena ne daje rezultate, nastaje odabirom krivog kolagena. Dobra kombinacija kvalitetnih, provjerenih i organskih sastojaka, dosljednim uzimanjem, može i mora zamijeniti prirodni gubitak kolagena. Kolagen tipa I imamo u koži, tetivama, kostima, krvnim žilama i vezivnom tkivu. Upravo je on najzastupljeniji u našem tijelu i igra ključnu ulogu u procesu starenja. 

Najsličniji mu je riblji kolagen. Stoga, pri odabiru kolagena, gledajte da je riblji. I to hidroliziran, dobiven putem enzimskih procesa radi što jače apsorpcije. Budući da je kolagen proizvod koji zahtijeva dosljedno korištenje, važno je i da pronađete kolagen koji će vam najdulje trajati uz najbolji omjer cijene i kvalitete.

kolagen

2. „Ne vjerujem dodacima prehrani“ spada i u top 5 krivih uvjerenja o kolagenu 

dodaci prehrani

Iako svijest o dobrobitima dodataka prehrani postepeno raste, i dalje kod većine dodaci prehrani izazivaju nepovjerenje. Aludiraju na nešto „umjetno“. Međutim, pokazalo se da sam unos zdravih namirnica ne može nadomjestiti sve nutrijente koje tijelo treba. 

Uostalom, koliko je „zdrava“ namirnica bogata ili siromašna mikronutrijentima, također je pitanje. Stoga, pozitivno je to što napretkom znanosti, imamo rješenja za mnoge nedostatke i zdravstvene izazove. Umor, akne, bore, uvelo lice, obješeni obrazi, prorijeđena kosa, bolni zglobovi, otežano kretanje nisu tegobe koje moramo prihvatiti. Za sva navedena stanja, uloga i funkcija kolagena od iznimne je važnosti. Od iznimne je važnosti onda i da osiguramo nadomjestak prirodnog gubitka kolagena. 

3. „Ako ga do sada nisam koristila…Prekasno je.“

Krivo, krivo, krivo. Toliko da zaslužuje biti u top 5 krivih uvjerenja o kolagenu. Da, činjenica je da se pad proizvodnje kolagena s godinama drastično ubrzava. U četrdesetima smo već na jednoj trećini gubitka. Preporuča se, i bilo bi svakako bolje, da osiguramo njegov nadomjestak uoči samog gubitka. 

kolagen

Međutim, tijelo neće odbiti pomoć ni u jednom životnom razdoblju. Naprotiv, odabirom kvalitetnog kolagenskog sastava, u mogućnosti ste popraviti oštećenja nastala gubitkom kolagena, i vidljivo poboljšati opće stanje organizma. Tijelo kolagen treba uvijek i tijelo će ga koristiti u svakom životnom periodu. 

4. „Sva ta anti-age obećanja su lažna!“

Elastična, blistava i mladolika koža usko je vezana, prije svega, s onim što se događa u organizmu. Stoga, anti-age kreme, serumi i preparati često ne ispunjavaju svoja obećanja. I, tu se javlja odbojnost prema svim eliksirima mladosti u beauty industriji. Kolagen je u velikoj mjeri zadužen za uporište i oblik kože, budući da je njen glavni dio, u omjeru od čak 70%. Nadomjestak gubitka kolagena ne znači zaustavljanje procesa starenja. Nego, znači što bolju, aktivniju i ljepšu starost. Od izgleda kože do pokretnosti zglobova. Najbolja verzija sebe postajemo kad su procesi unutar organizma okrenuti u našu korist. 

5. „Preskupo mi je i ne isplati mi se kupovati svaki mjesec još i kolagen!“

omjer cijene i kvalitete kolagena

Slažemo se da je, osobito u aktualno vrijeme jake inflacije, luksuz priuštiti si dodatke bilo koje vrste. Međutim, briga o sebi i zdravlju treba biti pri samom vrhu prioriteta i naših ulaganja. Prije kupnje proizvoda na razno raznim akcijama, educirajte se i informirajte o omjeru i kvaliteti sastojaka koji unosite u organizam. 

Također, i o potrebnoj dnevnoj dozi. Kolagen bi trebao biti dostupan svima, uz prisutnu kvalitetu. Kako odabrati najbolji, pročitajte ovdje

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart